ΑΣΠΙΡΙΝΗ
ΑΣΠΙΡΙΝΗ , Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ....
Ένα φάρμακο που προέρχεται από το φλοιό της ιτιάς, γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης συνιστά το φλοιό της ιτιάς ως ίαμα για τον πυρετό και τον πόνο. Ωστόσο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1899 από τη γερμανική εταιρία Bayer με τη γνψστή ονομασία "ασπιρίνη" ως νέο φάρμακο σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία.
Το 1948 ένας αμερικανός γιατρός τυχαία ανακαλύπτει νέες ιδιότητες της ασπιρίνης καθώς παρατηρεί ότι κανείς από τους 400 ασθενείς του στους οποίους τη χορηγούσε συστηματικά δεν είχε υποστεί καρδιακή προσβολή . Τα νέα αυτά έδωσαν νέα ώθηση στις πωλήσεις της και από τότε μέχρι και σήμερα δίδεται ως προληπτική αγωγή κατά του εμφράγματος και των εγκεφαλικών΄επεισοδίων.
Σήμερα νέες μελέτες γίνονται γύρω από την ασπιρίνη η οποία φαίνεται να έχει επίσης προληπτική δράση ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου ιδίως του παχέως εντέρου αλλά και του μαστού.
Ωστόσο η ασπιρίνη δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ακίνδυνο φάρμακο που μπορεί να παίρνει ο καθένας αλόγιστα πόσο μάλλον σε καθημερινή βάση και χωρίς να ενημερώσει το γιατρό του. Είναι ένα φάρμακο που σχετικά συχνά μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου και σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγία στομάχου, μία κατάσταση πολύ επικίνδυνη, γι' αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται ποτέ με άδειο στομάχι.
Επίσης λόγω της αντισυγκολλητικής δράσης που ασκεί στα αιμοπετάλια απαγορεύεται να λαμβάνεται αρκετές ημέρες πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ακόμα και οδοντιατρικές εργασίες. Για κάποιους γιατρούς οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την ασπιρίνη κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Παιδιά και έφηβοι κάτω των 16 ετών επίσης δε συνίσταται να λαμβάνουν ασπιρίνη λόγω κινδύνου εμφάνησης συνδρόμου Reye (υψηλός πυρετός, κεφαλαγία,αιφνίδιος θάνατος).
Άτομα που λαμβάνουν κάποια άλλη αντιπηκτική αγωγή (Sintrom, Plavix, Iscover , Clovelen ...)επίσης πρέπει να αποφεύγουν την ασπιρίνη γιατί δρα συνεργιστικά με την αγωγή τους με κίνδυνο διάφορες αιμορραγίες.
Και τέλος απαγορεύεται να λαμβάνουν ασπιρίνη άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD.
Συνοψίζοντας, όλα τα φάρμακα ακόμα και το πιο απλό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες , γι' αυτό καλό θα είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό και το φαρμακοποιό μας και να μην θεωρούμε τίποτα αυτονόητο .
Το κάθε φάρμακο φτιάχνεται για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας αλλά και να την παρατείνει σε διάρκεια αν είναι δυνατόν μπορεί όμως και να μετατραπεί σε 'φαρμάκι" αν δεν είμαστε προσεκτικοί . Τα διάφορα 'φυτικά' φάρμακα δεν είναι απαραίτητα ακίνδυνα, ακόμα και η ασπιρίνη θα μπορούσε να θεωρηθεί φυτικό φάρμακο αφού βγαίνει από το φλοιό της ιτιάς ...